استفاده از برگ خرما برای خوراک دام

زائدات خرما

برگ خرما معمولا از سه قسمت پايه شاخه، رگبرگ مياني و برگچه تشكيل مي‌گردد. بر اساس آزمايشات انجام شده، خصوصيات برگ كامل خرما و قسمت‌هاي مختلف آن بشرح ذيل مي‌باشد.

🍃 ویژگی‌های تغذیه‌ای برگ و ضایعات خرما

با توجه به اینکه بیشتر ضایعات و نیز برگ درخت خرما، مقدار بالایی کربوهیدرات‌های ساختمانی، لیگنین و مواد ضدمغذی مانند تانن دارند و نیز پایین بودن میزان پروتئین و گوارش‌پذیری آن، به‌کارگیری برگ تازه به‌گونه‌ای که در محل تولید می‌شود، کاربرد آن‌چنانی در تغذیه دام نمی‌تواند داشته باشد.

همچنین هنگامی که سرشاخه خرما هرس می‌شود، به‌دلیل از دست دادن رطوبت، میزان الیاف خام آن افزایش یافته و در نتیجه خوش‌خوراکی آن کاهش می‌یابد. از لحاظ تغذیه‌ای، ارزش غذایی ضایعات به‌خاطر ویژگی‌های ناپسند (لیگنین زیاد، پروتئین کم و وجود مواد ضدمغذی)، کم است که این باعث کاهش مصرف اختیاری دام می‌شود.

🧪 فرآوری سرشاخه خرما برای افزایش گوارش‌پذیری

برای بهبود ارزش غذایی مواد خشبی و پسماندهای کشاورزی و افزایش تمایل دام به آن‌ها، نیاز به فرآیندهایی است که بتواند کمبودها، گوارش‌پذیری و در نهایت مصرف اختیاری آن‌ها را افزایش دهد. بنابراین لازم و ضروری است که جهت فرآوری و بهبود کیفیت آن جهت مصرف خرما، از روش‌های فرآوری برای بهبود کیفیت سرشاخه خرما استفاده گردد.

🔧 روش‌های فرآوری مواد خشبی در تغذیه دام

پژوهش‌های فراوانی برای فرآوری مواد خشبی با روش‌های گوناگون (مکانیکی، شیمیایی و بیولوژیکی) و به‌کارگیری افزودنی‌های مغذی آلی و معدنی با هدف افزایش گوارش‌پذیری و بهبود خوش‌خوراکی علوفه خشبی کم‌کیفیت انجام شده است. به‌کارگیری ترکیبات شیمیایی مانند اوره، آمونیاک و ترکیبات قلیایی مانند سود برای فرآوری مواد علوفه‌ای سفارش شده است.

در این میان، استفاده از ترکیبات قلیایی (مانند هیدروکسید سدیم) به‌دلیل هزینه کمتر و سادگی به‌کارگیری، بیشتر رواج یافته است. هیدروکسید سدیم (سود) به‌عنوان یک عمل‌آورنده شیمیایی مؤثر برای افزایش گوارش‌پذیری بخش الیافی خوراک‌های علوفه‌ای به‌کار می‌رود.

🧃 سیلو کردن برگ خرما؛ راهکاری بیولوژیکی برای حفظ ارزش غذایی

یکی دیگر از راه‌های فرآوری برگ خرما، سیلو کردن آن می‌باشد. سیلو کردن برگ خرما با مواد افزودنی، علاوه بر بهبود ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی، می‌تواند سبب بهبود پایداری و تخمیر در سیلاژ برگ خرما شود. از لحاظ بیولوژیکی، با انجام تخمیر بی‌هوازی در هنگام سیلو کردن، برگ سبز حفظ می‌شود.

بنابراین، برگ خرمای فرآوری‌شده می‌تواند جایگزین بخشی از خوراک علوفه‌ای دام در مناطقی با کمبود بارش و منابع علوفه‌ای شود.صرف اختیاری دام و افت عملکرد تغذیه‌ای می‌شوند. بنابراین، استفاده مؤثر از این منابع نیازمند فرآوری و بهبود کیفیت آن‌هاست.

برای دیدن مقالات دیگر مجموعه با دامدار این صفحه را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *